Jeg vil ganske kort opridse baggrunden for de første par indlæg på denne blog, som kredser om temaet sekter og spiritualitet.

Det er  fordi jeg er begyndt processen med at skrive min næste bog, en roman med arbejdstitlen ”Karma ”Swingers”. Den handler om  hvad jeg kalder ”Det store spirituelle hykleri”, som novellen ”Idyl” fra ”Mod solnedgangen” også er skrevet på. Nemlig dét faktum at spiritualitet, selvudvikling og selvhjælp er blevet big business. Der er penge i lortet! For USA’s vedkommende handler det om et årligt tocifretbeløb i milliardklassen, i en ureguleret branche, hvor det er svært at være sikker på, om den spirituelle lærer, nu også har den uddannelse, han påstår. Og om han i det hele taget har rent mel i posen.

Jeg ser lignende tendenser i Danmark og Skandinavien. Vi er på ingen måde oppe i de samme økonomiske højder (endnu!), men det er til gengæld blevet populært f.eks. at tage på Ayahuasca-rejser og indgå i spirituelle udviklingsgrupper, hvor S/M og andre seksuelle discipliner er på skemaet i gruppesammenhæng. Det er der sådan set heller ikke noget galt i – som sådan. Man skal blot vide, hvor man har sig selv som deltager. Og lærerne skal have hundredetusind procent styr på, hvad de gør for ikke at gamble med folks mentale liv og helbred. For som før nævnt, det er de søgende, der er de mest sårbare, og dem som falder dybest, hvis læreren ikke er den han giver udtryk for. Og når vi så blander gruppeprocesser, stoffer og sex, så har vi en virkelig nederen cocktail, der kan fucker mennesker godt og grundigt op – med psykoser og selvmord til følge.

Det er hvad jeg sidder og arbejder med romanform, og det er lidt af et vildt ridt, researchmæssigt. Jeg har læst meget om emnet og set mange videoer – rigtig meget og rigtig mange – før ørerne falder af og øjnene brænder ud. Iben Melbyes ”Moonie” fra 1988 lagde bunden til min interesse. Mit eget møde med en sekt i 1997 er nok den primære årsag til at emnet stadig giver mig virkelig meget stof til skriverier. (Mere herom senere)

Og endelig: Historien om James Arthur Ray og hans svedehytte-ulykke, der forårsagede tre menneskers død og en hel masse kvæstede, har været enkæmpe årsag til, at jeg synes det er en vigtig historie. Se f.eks. denne video. Eller denne artikel, som også omhandler Colleen Conaways selvmord under et af Rays tidligere kurser.

Læs også gerne min novelle: ”Idyl” fra ”Mod solnedgangen”! Køb den her eller bestil den på biblioteket!

Share This