Må jeg præsentere Skipper Clement. Det er ham på billedet, eller rettere Johannes Bjergs skulptur fra 1910’erne. Han må siges at være en slags ”nationalhelt” og frihedskæmper, i hvert fald for os aalborgensere (for mit vedkommende i københavner-eksil, men jeg er stadig vild med ham))

Skipper Clement med det borgerlige navn Clement Andersen tog i 1534 et opgør med adelen og blev leder for en bondehær, der brændte den magtfulde adels gårde af i protest mod deres tyranni.

Skipperenkæmpede mod grev Rantzau og hans hær af lejesvende, og vandt et slag over dem ved Lere Siig , ca. der hvor Aalborg Storcenter ligger i dag, og hvor han og hans mænd, som kendte det sumpede område, og på den måde vandt slaget, fordi fjenden med deres tunge rustninger og heste faldt i mosen.

Senere blev Aalborg dog givet fri til lejesvendenes hærgen, og Skipper Clement pågrebet ved byen Storvorde, som ligger ca 15 kilometer fra Aalborg, sad i fængsel i 2 år og derefter henrettet i Viborg, iført blykrone, og lagt på hjul og stejle.

Det er historien i grove træk, og stort set, hvad man kan researche sig frem til i historiebøgerne.

Jeg har længe godt kunnet tænke mig at skrive om Skipper Clement. I hvilken form ved jeg ikke endu, men jeg tænkte, at lidt mere research på ham kunne give nogle flere ideer.

Og så er det, jeg spørger jer, om det kunne tænkes, at der er en historienørd eller historieuddannet til stede, som kan henvise til andre bøger – eller måske endda noget litteratur i form af afhandlinger eller lignende.

En af de ting, jeg er meget nysgerrig efter, er hvad der står på billedet herunder. Det er tydeligt, at nogle af billederne henviser til bondehæren og deres kampe, og til Clements henrettelse.

Udover det er der nogle sætninger på latin, som jeg ikke umiddelbart kan tyde. Blandt andet er der en by, der kaldes ”Heida” – jeg tænker at det måske henviser til Viborg, men jeg er bestemt ikke sikker.

Er der mon nogen, der kan gøre mig klogere? Jeg er sved at gå ud af mit gode skind af nysgerrighed, og brænder efter at komme videre i min research 🙂

 

 

Share This