Mange erhverv har myter tilknyttet. Positive såvel som mindre positive. Myter om hvordan den “rigtige” politimand, skuespiller, sygeplejerske, designer, prostituerede, håndværker osv. opfører sig…

 

Der er også mange myter om forfattere. Rigtig mange. For eksempel:

 

”En rigtig forfatter har gået på forfatterskolen”

 

”En rigtig forfatter skriver 14 timer om dagen uden pauser”

 

”En rigtig forfatter er en provokatør”

 

”En rigtig forfatter afviser at have en familie”

 

”En rigtig forfatter lever på et iskoldt loftskammer og lever af brødskorper og absinth”

 

”En rigtig forfatter er en mand, og han får taget sit forfatterfoto iført oilskinsjakke, ser tankefuldt ud i landskabet med en labrador ved sin side”

 

Der er også myter om andre typer kunstnere:

 

”En rigtig maler har et atelier med ovenlys, maler på 3x6 meter fint hørlærred med oliemaling, som han selv har rørt af linolie og pigmenter af ægte lapis lazuli og okker fra en bestemt italiensk flod, har lettere malerhjerne af terpentinen og har han syrede visioner af mærkelige scenerier, som han maler hele dagen og natten med…”

 

Din personlige myte kan slå din kreativitet ihjel

 

Forfattermyterne kan stoppe en forfatterespire fuldstændig. Ganske enkelt fordi han eller hun tror hun er ”forkert” og derfor ikke kan leve op til sin egen myte. Måske er du mor til fire, arbejder på fuld tid, er studerende på DTU, pensionist, sømand eller buschauffør. Du har trangen til at skrive, men du synes ikke du passer ind i kunstnermyten. Måske kan du slet ikke lide absinth!

 

Det kan du ikke leve af”

 

Kunstner- og forfattermyter er billeder, som har fundet vej til det kollektivt ubevidste gennem fortællinger i kulturen. De er måske blevet gentaget så ofte at man tror, de er sandheder. Et eksempel fra mit eget liv: Mine forældre gentog, gang på gang, når jeg udtrykte mit ønske om at være kunstner på fuld tid (dengang ville jeg gerne være billedkunstner) :

 

”Det kan du ikke leve af!”

 

Jeg hørte det så mange gange gennem min opvækst, at jeg til sidst, for en tid, opgav tanken om at blive kunstner, og blev lærer. Det var jeg nogle år, fik stress – og begyndte at skrive mere engageret end nogensinde før.

 

Min far ville gerne have været skuespiller. Men han var bange for, som han kaldte det ”at ende som et navn i en rulletekst”. Så han opgav sin drøm. Hvis han havde fortsat, kunne han måske have været blevet en stor skuespiller som Ove Sprogøe eller Baard Owe. Han havde udseendet og kunstnerpersonligheden med sig. Men han stoppede sig selv i sin drøm – af frygt for noget så abstrakt og uhåndgribeligt som et navn i en rulletekst. Måske på grund af noget, hans forældre eller lærere havde sagt?

 

Måske kan man ikke leve af sit forfatterskab – med det samme i hvert fald! Men hvad hvis man ikke kan leve UDEN at skrive? Så SKAL man skrive – for sin egen skyld!

 

Hvad er din forfattermyte? Hvordan påvirker den din drøm om et liv som forfatter?

 

Du kan læse meget mere om det at finde dine egne ben som forfatter, og få mere kunstnerisk selvtillid med kreative teknikker i e-bogen ”Den brændende snemand.” Du kan downloade den gratis lige her: >> DOWNLOAD << Det koster kun din emailadresse, og den bliver aldrig leveret videre til tredjepart!

 

Den brændende snemand

 

 

Share This